×

„Ziua Mondială de combatere a Malariei”

La data de 26.04.2024 IMSP Centrul de Sănătate Cahul a marcat „Ziua Mondială de combatere a Malariei”, prin desfășurarea testării voluntare de screening pentru malarie la vizitatorii și pacienții din instituția noastră.
Adresam mulțumiri colectivului Laboratorului Diagnostic Clinic, în persoana d-lui Constantin Cojan și IP Colegiul de Medicină din Cahul, în persoana Dnei director Aliona Musteață pentru organizarea și demararea campaniei de testare și informare.
Malaria este o boală infecțioasă tropicală produsă de un parazit (Plasmodium) care se transmite de la om la om, prin înțepătura țânțarului anofel, gazda intermediară pentru dezvoltarea parazitului. Este o maladie ce poate fi prevenită. Dacă nu este diagnosticată precoce și tratată corespunzător, malaria poate evolua către o formă severă de boală și chiar deces, dacă nu se administrează tratament.
Malaria poate fi prevenită prin luarea a două tipuri de măsuri: chimioprofilaxia, începută înainte de călătoria în zone cu risc și măsuri personale de protecție față de înțepăturile de insecte.
Malaria este o boală gravă, de aceea, la întoarcerea din zona endemică se recomandă efectuarea de analize de laborator specifice evidențierii parazitului care produce malaria și prezentarea de urgență la medicul de familie.