×

Voluntariat

” Cel mai bun asistent medical este cel care insuflă speranța în modul cel mai ingenios” 
 La data de 26 octombrie echipa nr.5 a Clubului voluntarilor I.P. Colegiului de Medicină Cahul au vizitat L.T. ”Mihai Eminescu” pentru a insufla elevilor clasei 10 ”A” speranța spre un mod sănătos de viață.
La această întâlnire, prin o gamă largă de activități relizate în cadrul lecției la unitățea de curs – Dezvoltarea personală, voluntarii au relatat actualități în tuberculoză cu referire la semnele clinice specifice, metodele de diagnostic, tratament și profilaxie.

Da ” Putem învinge tuberculoza”
este sloganul cu care elevii Clubului voluntarilor I.P. Colegiului de Medicină Cahul la data de 24 – 25 octombrie au realizat activități în comuna Andrușul de Jos , vizitând gimnaziul ” Gheorghe Coșbuc”, primăria comunei și Centrul de Sănătate.
Mesajul activităților – conștientizarea elevilor, populației din comuna Andrușul de Jos despre tuberculoză, căile de transmitere a tuberculozei, semnele clinice specifice, metodele de diagnostic, tratament și profilaxie.

Săptămână reușită cu activități ale voluntarilor de succes

Având ca scop educarea populației și promovarea unui mod sănătos de viață la data 19 – 20 octombrie 2023, urmând șirul activităților de voluntariat, elevii Clubului voluntarilor I.P. Colegiului de Medicină Cahul au vizitat gradinița”Paradisul copilăriei”, comuna Albota de Jos, Cahul. Prin intermediul jocurilor distractive și filmulețelor didactice voluntarii au reușit să informeze copiii despre căile de transmitere a tuberculozei, semnele clinice specifice și metodele de profilaxie. În aceiași comună, în incinta Primăriei, voluntarii au distribuit materiale informative despre tuberculoză.

Implicarea tinerilor în problemele de sănătate publică promovează și dezvoltă o generație sănătoasă  
Voluntarii I.P. Colegiului de Medicină Cahul cu sloganul:”Da ! Putem învinge tuberculoza”, la data de 20.10.2023 au realizat activități de informare cu elevii gimnaziului ”Alexei Mateevici” din comuna Manta, Cahul. În cadrul lecțiilor – Educație pentru societate – voluntarii au realizat ore informative cu referire la căile de transmitere a tuberculozei, semnele clinice specifice, metodele de diagnostic, tratament și profilaxie, despre importanța respectării drepturilor persoanelor afectate de tuberculoză precum și necesitatea de a acorda acestor persoane ajutor și susținere.

Săptămână reușită cu activități ale voluntarilor de succes.
17.10.2023. Elevii voluntari I.P. Colegiului de Medicină Cahul au realizat activități de informare ”Da ! Putem învinge tuberculoza” în comuna Roșu, Cahul. Au vizitat Centrul de Sănătate, Primăria satului și au distribuit populației materiale informative despre tuberculoză, căile de transmitere a maladiei, semnele clinice specifice, metodele de diagnostic, tratament și profilaxie, precum și importanța respectării drepturilor persoanelor afectate de tuberculoză.

Bravo Voluntarilor I.P. Colegiul de Medicină Cahul !!!


La 23.03.2023 in contextul activităților consacrate Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei, voluntarii I.P. Colegiul de Medicină Cahul au continuat activitățile dedicate combaterii tuberculozei prin prezentarea lecțiilor, flashmob-ului si diseminarea informației tematice în rândurile elevilor, cadrelor didactice din I.P. Școala Profesională nr.2 , mun. Cahul.

Întesificându-ne eforturile în creșterea gradului de conștientizare a comunității cu privire la impactul devastator asupra sănătății, problemelor sociale și economice ale tuberculozei și pentru a face apel la stoparea epidemiei globale, șirul de activități ale elevilor voluntari din I.P. Colegiul de Medicină Cahul urmează la 23.03.2023 participarea grupelor absolvente care la moment se află în procesul stagiului de practică ce precede probele de absolvire care au prezentat scurte informații și au diseminat pliante informative în secțiile IMSP Spitalul Raional Cahul.


Această perioadă este esențială pentru întreaga comunitate academică a I.P. Colegiul de Medicină Cahul, implicată în activități de promovare a măsurilor de combatere a tuberculozei.
Anul 2023 este promovat ca și „Anul speranței” pentru a oferi încredere, atenție și energie deplină pentru un ”DA ! Putem învinge tuberculoza!” .
Pe 24 martie întreaga comunitatea medicală celebrează Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei.
La 20.03.2023 I.P. Colegiul de Medicină Cahul a dat start activităților consacrate acestui important eveniment prin intermediul flash-mobului desfășurat în instituție.
În perioada 20.03 – 24.03.2023, menținând un parteneriat durabil cu Centrul PAS vor fi realizate un șir de activități care includ: flash-mob la I.P. Școala Profesională nr. 2 din mun. Cahul, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” Cahul, seminare informative cât și diseminarea pliantelor în instituții de învățământ din mun. Cahul și în IMSP Spitalul Raional Cahul, de către elevii grupelor absolvente, aflați în proces de desfășurare a stagiului practic ce precede probele de absolvire.
Cu prilejul Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei, elevii voluntari din I.P. Colegiul de Medicină Cahul, la inițiativa Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în cadrul Companiei de informare ”Tuberculoza nu a dispărut, susținem persoanele afectate de tuberculoză” au participat la data de 30 martie 2022 la o activitate de distribuire a materialelor informaționale despre TB în rândul refugiaților din Ucraina, care la moment sunt cazați în Sanatoriul ”Nufărul alb” și căminul Universității de Stat ”B.P. Hajdeu” din Cahul.Anual, la 24 martie, întreaga planetă marchează Ziua internațională de combatere a tuberculozei. În această zi, mapamondul își unifică eforturile în lupta contra tuberculozei, combate prejudecățile, onorează eroii care luptă împotriva bacilului Koch, îndemnă societatea la acțiune și solidaritate.
În acest context, elevii voluntari din I.P. Colegiul de Medicină Cahul au oferit materiale de suport despre tuberculoză, au participat activ în cadrul unei conferințe cu genericul: ” Cel mai bun de a face față tuberculozei este să fim informați și să informăm pe alții în legătură cu ea”. În cadrul acestei conferințe am avut ca oaspete reprezentant al Centrului pentru Analize și Politici în Sănătate (Centrului PAS), dna Sabina Țaralunga, coordonator de proiect în cadrul Companiei de informare. „Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculăză”, care la final a venit cu cuvinte de mulțumire, certificat de participare, și o mică surpriză pentru elevii voluntari care au activat în cadrul unui proiect cu același generic pe perioada octombrie-decembrie 2021, coordonat de dna Irina Zatușevski.

Un sfârșit săptămânal de succes. Elevii voluntari a I.P. Colegiul de Medicină Cahul au participat activ în activități realizate în contextul companiei de informare : ” Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tubercoșoză” cu oferirea materialelor de suport și împărtățirea cunoștințelor despre TB.
Mulțumim tuturor instituțiilor medicale, instituțiilor de învățământ, brigada N.3 ”Delta”, etc pentru colaborarea frumoasă!

Un început de săptămână activ realizat de către elevii voluntari a I.P. Colegiului de Medicină Cahul în cadrul campaniei de informare a Programului național de răspuns la Tuberculoză, coordonată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate: „Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculoză”, întreprinsă în contextul Zilei Internaționale a drepturilor omului.
Obiectivul major la ziua de azi – promovarea respectării dreptului omului în contextul TB a fost atins cu succes prin traseul informațional realizat în incinta IMSP SR Cahul cu oferirea materialelor de suport despre tuberculoză.
Vă mulțumim pentru colaborarea frumoasă, stimați colegi !!!

În temeiul obiectivului major – promovarea respectării drepturilor omului în contextul tuberculozei cu sloganul ” Tuberculoza este tratabilă. Fii informat, fii tratat ”, activitatea grupului de voluntari ai I.P. Colegiului de Medicină Cahul continuă în regim online cu împărtășirea cunoștințelor la subiect cu elevii anului I printr-un amlu și divers arsenal de metode de informatizare: prezentări, filme didactice, mici implicări interactive.
În ciuda situației epidimiologice actuale, datorită ingeniozității elevilor – voluntari și competențelor în implimentarea TIC precum și celor de comunicare, convingere activitățile preconizate pentru acest început de săptămână și-au atins scopul.

În cadrul Programului Național de răspuns la tuberculoză, echipa de voluntari ai I. P. Colegiul de Medicină Cahul în parteneriat cu Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate au finisat prima săptămână de activitate în cadrul desfășurării companiei de informare cu genericul: ” Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculoză”. Au fost realizate sondaje și chestionare în rândurile elevilor din cadrul instituției în scopul valorificării cunoștințelor cu referire la maladia dată și ulterior pentru a planifica traseul de informatizare ulterior .


A devenit o tradiție ca la începutul primăverii să participăm la evenimentul de donare voluntară de sânge.
Mesajul evenimentului este de a îndemna populația să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viață printr-un act de înalt spirit civic, sensibilizând în primul rând tineretul în contextul ideii „O primăvară de vis, plină de dăruire de viață!”. Evenimentul este organizat conform Planului de acțiuni în cadrul Programului național „Securitatea transfuzională, autoasigurarea țării cu produse sanguine pentru anii 2017-2021”.


„Să știi mai multe, să fii mai bun!”
În cadrul activităților ”Săptămânile eTwinning în școala/comunitatea mea” grupul de voluntari al I.P. Colegiul de Medicină Cahul în colaborare cu Centrul PAS au organizat și desfășurat întâlniri informative în instituțiile de învățământ și cu populația municipiului Cahul cu genericul „Împreună pentru a stopa TBC”. Obiectivele majore fiind: TBC se tratează; fortificarea controlului bolnavilor de TBC.
TUBERCULOZA NU TREBUIE SĂ STEA ÎN CALEA FERICIRII.