Discipline socio-umane
Șef catedră: Poștaru Marina – profesoară de Limbă și literatură română,
grad didactic II
Membrii catedrei:
Rența Valentina-profesoară de Ştiinţe socio-umane, grad didactic superior
Rusnac Tatiana – profesoară de Ştiinţe socio-umane, grad didactic superior
Ghenciu Maria – profesoară de Limbă şi literatură rusă, grad didactic II
Bezman Veronica – profesoară de Limbă engleză, grad didactic II
Fana Alina – profesoară de Limbă franceză
Rusu Cristina – profesoară de Limbă şi literatură română, grad didactic II
Șerepera Olga – profesoară de Limbă engleză, grad didactic II
Sîrbu Lorena – profesoară de Limbă engleză, grad didactic II
Bodlev Ala – profesoară de Limbă latină, grad didactic II
Tema de cercetare a colegiului pentru anul de studii 2023-2024
,,Motivația învățării – factor esențial în reușita școlară și socială ”
Obiectivul major al catedrei
,,Asigurarea motivației învățării prin elaborarea și utilizarea tehnologiilor moderne orientate spre dezvoltarea personalității creatoare a elevului”
Anual la data 27 ianuarie întreaga omenire a marcat Ziua comemorării victimelor Holocaustului.
- Ore informative în grupe academice ale anului I-III.
- Expoziție de documente „Holocaust: amprenta istoriei”
- Vizionarea filmelor „Pianistul” și „Evadarea din Sobibor”.
- Discuții pe marginea celor vizionate și trasarea lecțiilor de viață preluate în urma celor vizionate.
- Atelier de discuții: De ce să nu uităm de Holocaust?, în care fiecare participant
- Atelier de lectură: Lecturi cu emoții, în care atât cadrele didactice și cât și tânăra generație au prezentat cartea ce au lecturat-o, pasajele ce i-au marcat și emoțiile trăite în timpul lecturii.
- Și desigur depunerea de flori la Monumentul Victimelor Holocaustului în 27.01.24.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SCRISULUI DE MÂNĂ
Cafenea literară
La data de 16 noiembrie 2023 a fost sărbătorit scriitorul realist Stendhal, în cadrul unei cafenele literare organizate cu elevii grupei AM21. Creația lui Stendhal i-a fascinat pe elevii francofoni care au urmărit videouri despre viața și opera scriitorului realist, dar și scene din romanul „Roșu și negru”. Elevii talentați i-au dedicat versuri scriitorului care a marcat secolul XIX cu operele sale
,,Nicolae Dabija – un suflet veșnic în inima neamului”.
La data de 13 noiembrie, 2023 în incinta I.P. Colegiul de Medicină Cahul s-a desfășurat spectacolul literar-muzical: ,,Nicolae Dabija – un suflet veșnic în inima neamului”. Elevii grupei AM35 au recitat versuri și au interpretat cântece din creația poetului Nicolae Dabija, cel care ne-a lăsat ca testament toată frumusețea spirituală, îndemnându-ne și astăzi prin versurile adânc trăite – la păstrarea și ocrotirea valorilor sacre ale neamului nostru. Fiecare poezie a fost o călătorie într-un univers magic, în care cuvintele au prins viață și au pătruns în sufletele celor prezenți cu o forță inegalabilă.
Concurs național de creație literară ,,Orașul meu”
Felicitări elevei grupei – AM 33 pentru obținerea Premiului II la categoria 17-19 ani, secțiunea Poezie, în cadrul Concursului național de creație literară ,,Orașul meu” ediția IV-a 2023.
OLIMPIADA UNIVERSITARĂ la disciplina LIMBĂ ȘI LITERATURĂ ROMÂNĂ, ediția a II-a
Sincere felicitări elevei grupei AM-11, Cojan Marilena cu prilejul confirmării performanțelor obținute la scrierea probelor de concurs și interesul major pe care l-a manifestat participând la Olimpiadă, ocupând locul II.
CONCURSUL DE CREAȚIE ARTISTICĂ „Gheorghe Asachi – Om al Luminilor”
Zilele catedrei
13.02.2023 – 17.02.2023
Concurs de ortografie „Știi să scrii corect”
Indiferent de domeniul de activitate, corectitudinea vorbirii și scrierii reprezintă o treaptă majoră spre succesul profesional. În cadrul zilelor Catedrei Discipline socio-umane, elevii Colegiului de Medicină Cahul, timp de o săptămână (13-17 februarie) și-au testat cunoștințele în domeniul ortografiei și gramaticii limbii române.
La ultima etapă a concursului de ortografie „Știi să scrii corect”, organizat de către Bodlev Ala, profesoară de limba și literatura română și limba latină, au fost selectați cei mai buni elevi care au primit diplome de performanță.
Gradul I: Grosu Ana-Maria, Cîrjeu Mihaela, Mâțăblândă Nicoleta, Topală Ana, Tabac Adelina.
Gradul II: Stratiev Adina, Belîi Cristina, Borta Gabriel, Crăciun Georgiana, Nărea Mariana, Tabac Dumitrița, Țicău Madina, Țepordei Antonina, Volentir Mădălina.
Gradul III: Coițan Marcela, Neagu Vlada, Postică Andreea, Țurcan Tatiana, Bejan Iulia, Gabriela Moraru.
Le urăm succes în continuare!
Lecție publică la limba englezăÎn data de 15 februarie 2023, în cadrul zilelor catedrei ,,Discipline socio-umane”, elevii grupei Am-12, împreună cu profesoara Sîrbu Lorina au prezentat lecția demonstrativă la limba engleză cu subiectul: ,,The country of Traditions. UK National Symbols and Values”. Scopul lecției a fost ca elevii să descopere simbolurile și valorile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Evaluatorii au apreciat competențele de comunicare în limba engleză ale elevilor, tactul pedagogic, spiritul organizatoric al profesoarei și au apreciat lecția cu cel mai înalt calificativ. Sincere felicitări și succese în continuare, atât elevilor, cât și profesoarei!
Conferință la limba engleză și limba franceză
Astăzi, 15 februarie 2023, în cadrul zilelor catedrei ,,Discipline socio-umane”, elevii grupei AM25 ne-au încântat cu două activități extracurriculare deosebite: ,,Villes a visiter en France” – conferință coordonată de către Fana Alina, profesoară de limbă franceză și ,,Queen Elizabeth II. The end of History” – conferință coordonată de către Bezman Veronica, profesoară de limbă engleză. Împreună am efectuat o călătorie virtuală în cele mai frumoase orașe din Franța, apoi am poposit în castelul regal și am admirat frumusețea și modul de trai al Reginei Angliei. Sincere felicitări organizatorilor!
Zilele catedrei
07.02.2022 – 11.02.2022
10 Best Places to Visit in the UK
In data de 11.02.2022, în cadrul zilelor catedrei Discipline socio-umane, profesoara Bezman Veronica împreună cu elevii grupelor AM11 si AM15 au desfășurat conferinta cu tema „10 Best Places to Visit in the UK”. Scopul acestei activități a fost să trezească la elevi interesul pentru descoperirea obiectivelor turistice din UK.
Language the Treasure of a Nation
La data de 10 februarie, în cadrul zilelor catedrei Discipline socio-umane s-a desfășurat lecția demonstrativa la limba engleză, la grupa AM 12, profesoară Sîrbu Lorina cu subiectul: ,, Language the Treasure of a Nation” . Scopul acestei lecții a fost să punem în evidență importanța limbii engleze, fiind una dintre limbile internaționale cel mai larg utilizată în diferite sfere de activitate.
Drama istorică ,,Apus de soare” de B.St.-Delavrancea
La data de 09 februarie, în cadrul zilelor catedrei Discipline socio-umane s-a desfășurat lecția demonstrativă la limba și literatura română, profesoară Tecuci Tatiana cu subiectul: Drama istorică ,,Apus de soare” de B.St.-Delavrancea. Scopul acestei lecții a fost atât legătura interdisciplinara cu istoria, cât și scoaterea în evidență a calităților personajului principal: patriotismul și devotamentul lui Ștefan cel Mare.
Concursul de ortografie „Știi să scrii corect”
Zilele catedrei
08.02. – 12.02.2021
Activitate extracurriculara cu subiectul: ,,Strigat-am către tine”, în memoria lui Gr.Vieru
În data de 16.02.2021, în cadrul Catedrei de cultură generală Nr.2, profesoara Tecuci Tatiana împreună cu elevii grupei AM-33, a desfășurat o activitate muzical-literara cu genericul ,,Strigat-am către tine”, în memoria lui Gr.Vieru.
Scopul acestei activități a fost sa se caracterizeze creația complexă a lui Gr.Vieru.
Concurs de ortografie „Știi să scrii corect?”
A devenit deja o tradiție că elevii Colegiului de Medicină Cahul să-și verifice cunoștințele în domeniul gramaticii și ortografiei limbii române.
In data de 9.02.2021 a fost organizat, online, de către Bodlev Ala, profesoară de limba română și latină, concursul de ortografie ” Știi să scrii corect?”.
În urma testării au fost selectați cei mai buni studenți ai Colegiului, care au primit diplome de performanță.
GRADUL I:
Bejenar Marc
Danalache Tamara
Sabie Daniela
Pîrlici Maria
Gangan Ana-Maria
Bujac Ecaterina
Gradul II
Roman Carolina
Gînga Ludmila
Gradul III
Gurea Maria
Stepanciuc Alexandra
Pisaroglo Evelina
Lecție demonstrativa la limba și literatura română
English- Speaking Countries
În data de 02.02.2021, în cadrul Catedrei de Cultură Generală Nr 2, profesoara de limba engleză Sîrbu Lorina, împreuna cu elevii grupelor AM 21, AM 22, AM 23 şi AM 26, au realizat concursul online Jeopardy cu tema ” English- Speaking Countries”.
Lecție demonstrativă la limba engleză
În data de 19.10.2020, în cadrul catedrei „Obiecte de cultură generală Nr.2”, profesoara Sîrbu Lorina, împreuna cu elevii grupei Am-21 a prezentat lecţia demonstrativă la limba engleză cu subiectul „Preventing drug abuse”.
Membrii catedrei au apreciat ținuta ireproșabilă a profesoarei în cadrul lecției. Din punct de vedere strategic, lecția a avut o densitate favorabilă pentru stimularea interesului cognitiv al elevilor și crearea situațiilor de învățare. Pe parcursul lecției profesoara a monitorizat atent activitățile desfășurate de către elevi, demonstrând originalitate, tact pedagogic și spirit organizatoric.
Zilele catedrei
03.02. – 07.02.2020
Este important să ştim să vorbim corect în ziua de astăzi? Da, este vital. A şti să vorbeşti corect implică şi a şti să scrii corect. Astfel, la I.P. Colegiul de Medicină a fost organizat, online, de către Bodlev Ala, profesoară de limba română şi limba latină, concursul de ortografie „Ştii să scrii corect?”.
Studenţii anilor II şi III şi-au verificat cunoştinţele în domeniul gramaticii şi ortografiei limbii române. În urma testului au fost selectaţi cei mai buni studenţi ai Colegiului, care au primit diplome de performanță: Răileanu Vlada, Iuncu Sorina (gradul I), Popescu Vasilisa, Argint Igor (gradul II) și Ochișor Vasile, Sabie Daniela (III)
În data de 06 februarie 2020, în cadrul Zilelor Catedrei ,,Obiecte de cultură generală Nr.2”, a avut loc concursul intelectual ”Brainring” cu genericul ”The culture and civilization of English-speaking countries. ”organizat de către Șerepera Olga – profesoară de limbă engleză , împreună cu studenții grupelor AM-22, AM-23, AM-24, AM-26, AM-44.
Brain Ring este un joc intelectual apărut pe insulele Britanice care a devenit popular și la noi.
La concurs au participat două echipe Girls vs Boys. Echipe sunt alcătuite din șase jucători care trebuie să răspundă la întrebări despre cultura și civilizația țărilor limbii studiate, modul de viață al oamenilor, tradițiile și obiceiurile acestora. Echipele se confruntă în dueluri în care contează atât răspunsul în sine, cât și viteza cu care răspund la întrebări. Acest lucru face jocul dinamic şi captivant pentru spectatori.
Scopul acestui concurs a fost să motiveze elevii să învețe limba engleză, să-și extindă vocabularul și să-și îmbunătățească abilitățile de ascultare, vorbire și scriere.
Putem spune fară ezitare că Brainring reprezintă o modalitate excelentă de a petrece timpul interesant și util.
Lecție publică la limba engleză
În data de 04.02.2020 , în cadrul „Zilelor catedrei” „Obiecte de cultură generală Nr.2”, profesoara Sîrbu Lorina împreuna cu elevii grupei Am-13 a prezentat lecţia publică la limba engleză cu subiectul „Browsing for books”.
Proiectarea lecţiei a avut la bază documentare metodică şi ştiinţifică. Au fost utilizate diferite forme de evaluare, strategii de diferenţiere şi individualizare. Elevii au demonstrat competenţe de comunicare în limba engleză.
De a preciat a fost tactul pedagogic al profesoarei şi capacitatea de a interacţiona cu elevii.
Spectacol literar-muzical
„Binecuvântaţi părinţi toată viaţa pe pământ
E dorinţa şi povaţa şi porunca celui sfânt”
În scopul delectării sufletelor cu cele mai frumoase versuri despre părinţi şi copii din operele marilor scriitori români, în data de 07.02.2020 s-a desfăşurat spectacolul literar- muzical cu genericul „Relaţia părinţi-copii” — temă frecventă în literatura română, organizat de către Poştaru Marina, profesoară de limbă şi literatură română, împreună cu elevii grupei AM-25.
Pe parcursul activităţii au răsunat întrebări profunde: „Cine eşti?, De unde vii?, Cum îţi onorezi părinţii?”. Spectatorii au trăit sentimente de nostalgie gândindu-se la imaginea sfântă a părinţilor plini de griji şi dragoste, de seninătate şi demnitate.
„Binecuvântaţi părinţi chiar şi atunci când nu mai sunt
Şi-n povara grea a vieţii nu uitaţi de-al lor mormânt”
În scopul studierii experienței avansate
În luna noiembrie 2019, în scopul studierii experienței avansate a profesoarei de științe socio-umane Rusnac Tatiana, membrii catedrei au asistat la Dezbaterea de tip Karl Popper ”Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este benefică”.
Colegii au apreciat spiritul organizatoric al profesoarei și competențele de comunicare ale elevilor. Impresiile despre această activitate au fost doar pozitive. Au fost aduse mulțumiri atât profesoarei cât și elevilor pentru munca depusă și implicarea exemplară în cadrul acestei activități.
Preocupări pentru dezvoltarea profesională
În data de 18 noiembrie 2019, în cadrul Catedrei ,,Obiecte de cultură generală Nr.2”, Poştaru Marina – profesoară de limbă şi literatură română a prezentată lecţia model cu subiectul: Preromantismul şi nostalgia trecutului. Umbra lui Mircea. La Coziade Gr. Alexandrescu.
În urma asistării lecției, asistenții au făcut următoarele constatări: Pe parcursul acestei lecţii, profesoara a apelat la diverse tehnologii, care ţin de dezvoltarea creativităţii elevilor, i-a angajat rapid în activitate, le-a dat posibilitatea să se afirme, le-a creat un confort psihologic în care s-au simțit liberi să-și exprime opiniile. Lecţia a fost bine proiectată, captivantă, care a declanşat şi valorificat perseverent spiritul activ al clasei. A fost apreciat spiritul organizatoric al profesoarei și competențele de comunicare ale elevilor în limba română.
În data de 31.10.19, membrii catedrei au asistat la lecţia model: ,,Human qualities”, prezentată de către Serepera Olga, profesoară de limbă engleză. În cadrul acestei lecții profesoara a aplicat diverse metode activ-participative în studiul limbii engleze. A fost respectată fiecare etapă a lecției și toate obiectivele au fost realizate. Tehnicile de predare au fost variate, corespunzătoare conţinutului predat şi momentelor lecţiei. Subiectul lecţiei a fost prezentat elevilor cu imaginaţie şi originalitate.
Întrunirea metodică republicană-21 martie 2019
Pe data de 21 martie în incinta Colegiului de Medicină Cahul s-a desfăşurat Întrunirea metodică republicană a cadrelor didactice la disciplinile socio-umane din Colegiile de Medicină cu genericul: ,,Dezvoltarea şi evaluarea competenţei de a învăţa să înveţi prin prisma învăţării centrate pe elev”.
În cadrul întrunirii au fost prezentate lecţii publice la:
1) Disciplina- Limba şi Literatura română, subiectul lecţiei: ,,Motivul mamei în creaţia lui Grigore Vieru” (Anul III) – demonstrată de Poştaru Marina, profesoară de limbă şi literatura română, grad didactic II.
2)Disciplina- Istoria Românilor şi Universală, subiectul lecţiei: ,,Obţinerea independenţei României”(Anul II) – demonstrată de Rusnac Tatiana, profesoară de istorie, grad didactic superior.
Întrunirea metodică s-a încheiat cu prezentarea activităţii extracurs: ,,La Cahul e mai dulce soarele”, organizată de către Coteţ Vasile – şef secţie educaţie CMC şi Tecuci Tatiana – profesoară de limbă şi literatura română.
Zilele catedrei
12.02. – 16.02.2018
,,Le Francais est une chance”
În data de 15 februarie 2018 a avut loc conferința ,,Le Francais est une chance”, organizată de către Pană Natalia – profesoară de limba franceză, împreună cu elevii grupei Am-23.
În cadrul acestei conferințe s-a discutat despre importanța limbii franceze la nivel internațional. Elevii au adus în discuție oportunitățile pe care le creează această limbă. A învața limba franceză înseamnă practic, a dobândi o bogăție suplimentară și a te deschide către noi orizonturi, personale și profesionale.
De apreciat au fost competențele de comunicare în limba franceză a elevilor care ne-au demonstrat că limba franceză este și va rămâne o limbă valoroasă și utilă.
Adresăm sincere felicitări profesoarei care nu încetează să valorifice bogăția și frumusețea acestei limbi, încurajându-i permanent pe elevi în procesul de predare-învățare, în vederea creșterii nivelului lor de motivație pentru învățarea limbii franceze.
Valentine`s Day 2018 – Ziua Îndrăgostiților
În fiecare an, în ziua de 14 februarie este sărbătorită în multe părți ale lumii ,,Sfântul Valentin”, iar îndrăgostiții obișnuiesc să-și dăruiască felicitări, dulciuri sau flori.
Spiritul acestei sărbători s-a simțit și în colegiul nostru în cadrul unei activități extrașcolare organizată de către Șerepera Olga și Bezman Veronica – profesoare de limba engleză. Elevii au participat la concursul Valentine’s Day oferind mesaje de apreciere celor pe care îi admiră. Aceștia și-au împărtășit sentimentele cu persoanele dragi lor.
,,Ființa noastră este Iubire
Iubirea naște Spiritul măreț…”
100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
,,Suntem urmașii Daciei creștine
Uniți în libertate pentru veci …”– ecoul acestor versuri a răsunat la 14 februarie 2018, în cadrul conferinței științifice ,, 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, organizată de către Rusnac Tatiana, profesoară de științe socio-umane, împreună cu elevii grupei AM-33.
Basarabia a fost prima provincie românească, în 1918, care a proclamat Unirea, prin votul deputaților din Sfatul Țării de la Chișinău, declanșând astfel procesul de constituire a României Mari.
Instituirea zilei de 27 martie ca zi de sărbătoare este un semn de recunoștință pentru cei care au luptat și s-au sacrificat pentru România întreagă, pentru limba română și libertate.
,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
Țara mea de glorii, țara mea de dor?…
Fiii tăi trăiască numai în frăție
Ca a nopții stele, ca a zilei zori.”
„Grigore Vieru – lacrima de dor a Basarabiei”
În data de 13 februarie 2018, în cadrul unei serate literar-artistice cu genericul „Grigore Vieru – lacrima de dor a Basarabiei” organizată de către Rusu Cristina, profesoară de Limba şi literatura română, împreună cu elevii grupei AM 23, a fost marcată ziua naşterii marelui poet naţional – Grigore Vieru.
Grigore Vieru este mai mult decât un poet, el este un destin, o rugăciune şi o rugăminte la reconstruirea ideii de unitate naţională, sub egida limbii române. El arde veşnic pentru lumina neamului nostru şi nu este altcineva decât lumina basarabenilor.
„Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”, această destăinuire serveşte drept dovadă că Vieru rămâne veşnic – poetul cetăţii. Pentru harul cu care a fost înzestrat, lumea îl divinizează, îl plânge Nistrul, codrul, Prutul, cerul, lumea, dar lacrimile aceastea nicicând nu ne vor şterge amintirea despre poetul exponenţial.
Cu tristeţe noi vom fi întotdeauna cu gândul la poet şi-n inimile noastre el va trăi mereu, iar numele său va dăinui peste veacuri prin lumina poeziei sale!
Preocupări pentru dezvoltarea profesională
Necesitatea fiecărui profesor este de a se perfecționa sistematic și continuu. Unul dintre aspectele dezvoltării profesionale sunt asistările reciproce. Fiecare profesor trebuie să aibă un spirit liber, să fie o personalitate deschisă, flexibilă și creatoare de valori. Acesta trebuie să tindă spre eficiență, spre inovație optând pentru schimbul de experiență în activitatea lui pedagogică.
Obiectivul major al asistărilor reciproce este schimbul de experiență în perspectivă educațională, constituit prin cercetare, creare, aplicare – toate acestea fiind preocupări pentru dezvoltarea profesională.
În acest scop, în data de 24 ianuarie, profesorii: Rusnac Tatiana, Bălcănuță Elena și Musteață Aliona au asistat la o lecție de Limba și literatura română cu subiectul ,,Povestea cu privighetoarea” de Mihail Sadoveanu, prezentată de profesoara Poștaru Marina, împreună cu elevii grupei AM – 33.
,,În urma asistării la ora de Limba și lit. română cu subiectul ,,Povestea cu privighetoarea” de Mihail Sadoveanu, am făcut unele constatări ce-mi permit să-mi exprim punctul de vedere față de activitatea didactică a profesoarei Poștaru Marina.
Pe parcursul lecției asistate am apreciat în mod deosebit, mobilitatea profesoarei, motivarea și implicarea elevilor în activitate. Din punct de vedere strategic, lecția a avut o densitate favorabilă pentru stimularea interesului cognitiv al elevilor și crearea situațiilor de învățare. Profesoara a reușit să trezească și să mențină atenția și implicarea elevilor, a fost receptivă la capacitățile, interesul și emoțiile lor diferite .”
Musteață Aliona – șef secție Nr.2, profesoară de BȘN, gr. didactic II
,,M-a impresionat lecția predată de profesoara Poștaru Marina. Vorbirea ei clară și expresivă a creat în clasa de elevi o atmosferă plăcută relaxantă și prietenoasă. S-a observat un parteneriat real cu elevii prin stilul de predare pozitiv și elegant, prin implicare permanentă, dialog contructiv și spirit de echipă.
Subiectul lecției a fost prezentat elevilor cu imaginație și originalitate. Tehnicile de predare au fost variate, corespunzătoare conținutului predat și momentelor lecției.
Apreciez la profesoara de limba și lit. română, acuratețea lingvistică, cultura înaltă a comunicarii și simțul responsabilității pentru atitudine.”
Rusnac Tatiana – profesoară de Ştiinţe socio-umane, gr. didactic superior
Iubitori de Valori Culturale
Elevii grupei AM-16 a Colegiului de Medicină Cahul, împreună cu dirigintele Coteț Vasile – profesor de Ştiinţe socio-umane au vizitat Muzeul Ținutului Natal din Municipiul Cahul. Aceștia au rămas încântați de materialele și obiectele naturale și arheologice descoperite de savanții moldoveni. Informațiile științifice vor fi utilizate în cadrul obiectelor de studii.
Încurajăm astfel de activități cu elevii pentru a le insufla dragostea față de valorile spirituale ale neamului nostru.
„Moldova sunt eu, eşti tu, este ceea ce iubim! „
A avea o Patrie înseamnă a avea totul – trecut, prezent, viitor. Patria este un loc pitoresc, ascuns în sânul dealurilor unde stejarii vânjoşi stau mereu de veghe, unde soarele luminează la fel ca o mamă iubitoare care te aşteaptă mereu pe prispa casei unde ţi-ai petrecut cele mai fericite şi tainice clipe – copilăria. Patria sunt lanurile de grâne, unde te jucai adesea fiind copil, este izvorul dulce a cărui apă îţi potoleşte setea până şi în cele mai călduroase veri, este soba de care te rezemi atunci când afară e ger aprig, Patria este ţinutul unde te-ai trezit pe lume.
A-ţi iubi şi cunoaşte ţara este o datorie! În scopul trezirii în inimile noastre a dragostei şi a respectului faţă de ţară, de neam, de frumoasele meleaguri unde ne-am născut, în care am rostit pentru prima oară cele mai dulci cuvinte, în care am râs şi am plâns, pe data de 7 noiembrie 2017 a fost organizată serata literar-muzicală cu genericul ” Moldova sunt eu, eşti tu, este ceea ce iubim”, de către profesoara de limba şi lit. română, Rusu Cristina, împreună cu elevii grupei AM 15.
„Moldova este patria străbunilor mei, dar şi locul în care mă simt cel mai bine. Pentru mine, Moldova reprezintă şi va reprezenta pentru totdeauna „acasă”, indiferent de zările spre care mă vor purta paşii, patria mea, Moldova, va fi mereu în inima şi în sufletul meu.”
Patria e inima ta. Patria eşti chiar tu!
În scopul perfecționării măiestriei profesionale…
Viețuim într-un mediu ce abundă în schimbări, iar ca suprasolicitarea inovațiilor să nu oprime procesul educațional, ține de datoria noastră să desăvârșim strategiile de perfecționare a resurselor umane implicate în acest proces.
Schimbările sociale actuale constituie forța motrică a perfecționării sistemului educațional care, la rândul său nu poate fi realizat fără dezvoltarea profesională a cadrelor didactice.
Calitatea educației depinde de calitatea instruirii profesionale. Pentru a produce o schimbare este nevoie numaidecât de perfecționare.
În acest scop, profesorii de limbi moderne din Colegiul de Medicină – Bezman Veronica, Șerepera Olga și Pană Natalia au participat la seminarul instructiv-metodic cu genericul ,,Formarea competențelor transdisciplinare în cadrul orelor de limba engleză”, care s-a desfășurat în incinta L.T. ,,D.Cantemir” din or. Cahul, în data de 25.10.2017.
,,Am rămas profund impresionată de toate activitățile desfășurate în cadrul acestui seminar raional.
În urma discuțiilor referitoare la Abordarea inter/transdisciplinară a materiei de studiu – context pentru formarea competențelor, mi-am trasat noi obiective în predarea inter/transdisciplinară, ca mod de organizare a învățării eficiente. Spiritul inter/transdisciplinar poate fi considerat un indiciu al procesului de modernizare. El însemnă viziune globală și spirit de echipă.
Cu siguranță, informațiile obţinute mă vor ajuta să progresez, să lichidez unele lacune profesionale, pentru a păși mai aproape de scopul stabilit.”
A menționat Bezman Veronica, profesoară de limba engleză
Diplome de merit pentru colegii noștri
Cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ, membrii catedrei ,,Obiecte de cultură generală Nr. 2”, Coteț Vasile și Rusnac Tatiana – profesori de istorie și științe socio-umane au obținut diplome de merit din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru activitate remarcabilă în domeniul educației, vocație, măiestrie profesională și devotament în cultivarea valorilor naționale și universale.