×

Voluntariat

Cu prilejul Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei, elevii voluntari din I.P. Colegiul de Medicină Cahul, la inițiativa Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în cadrul Companiei de informare ”Tuberculoza nu a dispărut, susținem persoanele afectate de tuberculoză” au participat la data de 30 martie 2022 la o activitate de distribuire a materialelor informaționale despre TB în rândul refugiaților din Ucraina, care la moment sunt cazați în Sanatoriul ”Nufărul alb” și căminul Universității de Stat ”B.P. Hajdeu” din Cahul.

Anual, la 24 martie, întreaga planetă marchează Ziua internațională de combatere a tuberculozei. În această zi, mapamondul își unifică eforturile în lupta contra tuberculozei, combate prejudecățile, onorează eroii care luptă împotriva bacilului Koch, îndemnă societatea la acțiune și solidaritate.
În acest context, elevii voluntari din I.P. Colegiul de Medicină Cahul au oferit materiale de suport despre tuberculoză, au participat activ în cadrul unei conferințe cu genericul: ” Cel mai bun de a face față tuberculozei este să fim informați și să informăm pe alții în legătură cu ea”. În cadrul acestei conferințe am avut ca oaspete reprezentant al Centrului pentru Analize și Politici în Sănătate (Centrului PAS), dna Sabina Țaralunga, coordonator de proiect în cadrul Companiei de informare. „Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculăză”, care la final a venit cu cuvinte de mulțumire, certificat de participare, și o mică surpriză pentru elevii voluntari care au activat în cadrul unui proiect cu același generic pe perioada octombrie-decembrie 2021, coordonat de dna Irina Zatușevski.

Un sfârșit săptămânal de succes. Elevii voluntari a I.P. Colegiul de Medicină Cahul au participat activ în activități realizate în contextul companiei de informare : ” Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tubercoșoză” cu oferirea materialelor de suport și împărtățirea cunoștințelor despre TB.
Mulțumim tuturor instituțiilor medicale, instituțiilor de învățământ, brigada N.3 ”Delta”, etc pentru colaborarea frumoasă!

Un început de săptămână activ realizat de către elevii voluntari a I.P. Colegiului de Medicină Cahul în cadrul campaniei de informare a Programului național de răspuns la Tuberculoză, coordonată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate: „Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculoză”, întreprinsă în contextul Zilei Internaționale a drepturilor omului.
Obiectivul major la ziua de azi – promovarea respectării dreptului omului în contextul TB a fost atins cu succes prin traseul informațional realizat în incinta IMSP SR Cahul cu oferirea materialelor de suport despre tuberculoză.
Vă mulțumim pentru colaborarea frumoasă, stimați colegi !!!

În temeiul obiectivului major – promovarea respectării drepturilor omului în contextul tuberculozei cu sloganul ” Tuberculoza este tratabilă. Fii informat, fii tratat ”, activitatea grupului de voluntari ai I.P. Colegiului de Medicină Cahul continuă în regim online cu împărtășirea cunoștințelor la subiect cu elevii anului I printr-un amlu și divers arsenal de metode de informatizare: prezentări, filme didactice, mici implicări interactive.
În ciuda situației epidimiologice actuale, datorită ingeniozității elevilor – voluntari și competențelor în implimentarea TIC precum și celor de comunicare, convingere activitățile preconizate pentru acest început de săptămână și-au atins scopul.

În cadrul Programului Național de răspuns la tuberculoză, echipa de voluntari ai I. P. Colegiul de Medicină Cahul în parteneriat cu Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate au finisat prima săptămână de activitate în cadrul desfășurării companiei de informare cu genericul: ” Tuberculoza nu a dispărut, susțineți persoanele afectate de tuberculoză”. Au fost realizate sondaje și chestionare în rândurile elevilor din cadrul instituției în scopul valorificării cunoștințelor cu referire la maladia dată și ulterior pentru a planifica traseul de informatizare ulterior .


A devenit o tradiție ca la începutul primăverii să participăm la evenimentul de donare voluntară de sânge.
Mesajul evenimentului este de a îndemna populația să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viață printr-un act de înalt spirit civic, sensibilizând în primul rând tineretul în contextul ideii „O primăvară de vis, plină de dăruire de viață!”. Evenimentul este organizat conform Planului de acțiuni în cadrul Programului național „Securitatea transfuzională, autoasigurarea țării cu produse sanguine pentru anii 2017-2021”.


„Să știi mai multe, să fii mai bun!”
În cadrul activităților ”Săptămânile eTwinning în școala/comunitatea mea” grupul de voluntari al I.P. Colegiul de Medicină Cahul în colaborare cu Centrul PAS au organizat și desfășurat întâlniri informative în instituțiile de învățământ și cu populația municipiului Cahul cu genericul „Împreună pentru a stopa TBC”. Obiectivele majore fiind: TBC se tratează; fortificarea controlului bolnavilor de TBC.
TUBERCULOZA NU TREBUIE SĂ STEA ÎN CALEA FERICIRII.